vrijdag 4 februari 2022

Groot onderhoud

Het is deze winter echt tijd voor wat groter onderhoud. Om te beginnen heb ik me het hoofd gebroken over hoe ik met mijn halfwinder zou kunnen varen als ik alleen ben. Ik heb dat ding en bij weinig wind is het een aantrekkelijk zeil om te zetten maar als ik alleen ben is dat wel heel lastig. Dus ik gebruik het nauwelijks en dat is zonde. Ik heb twee opties verkend, en beide zijn wel in elkaar te knutselen maar hebben ook allebei nadelen. 

Optie één is een sleeve. Dan trek je als het ware een stoffen koker met een hoepel over het zeil om de kracht eraf te halen en kun je het daarna makkelijk binnenhalen. Ik heb de hoepel van waaibomentriplex gelamineerd net zoals ik kayak cockpits maak. En dan de stof eraan, daar heb ik vliegerdoek voor gepakt. Dat is tenminste lekker licht. In de loods werkt dat redelijk, maar niet helemaal altijd soepel. 

Optie twee is een top-down furler, een rolsysteem net als de gewone fok heeft. Maar waar een gewone rolfok over de hele lengte van het voorlijk rolt windt een top-down systeem het zeil van bovenaf op. Daardoor is het te gebruiken voor een asymmetrisch zeil als de halfwinder. Ik heb er onder andere een skatewieltje in verwerkt. Maar ook dat systeem werkt niet helemaal altijd soepel. Het zal er dus toch op aankomen beide op het water uit te proberen. Dat wordt nog spannend. 


Ook de rolfok was aan revisie toe. Ik had een glas/polyester staaf als voorstag waaromheen het fok werd opgerold. Maar ik had enige twijfel aan de robuustheid van die staaf, en vooral van de bevestiging in de terminals. Dus tijd voor vernieuwing. Ik heb nu een rolfokprofiel waar een stevige 5mm stalen voorstag in verwerkt zit. Doordat de verbindingen daarbinnen in gietstukjes zijn gezet zal het profiel draaien met de trommel terwijl de stag zelf geen draaiing te verwerken krijgt. Daarmee zou de fok ook strakker en netter om het profiel moeten rollen waardoor reven hiermee beter zou moeten gaan. Ook dat zal nog moeten blijken. 

Voor de zekerheid vervang ik ook de zijstagen, dan is alles weer netjes. De verstaging krijgt toch best veel te verduren met de golfslag op het IJsselmeer. 


De fokkeboom, annex "stokkie voor van alles" had wat meer bewegingsruimte nodig. Dus heb ik er een scharnierend stukje tussen gezet. 
Maar de grootste klus was wel het onderwaterschip. Dat had ik altijd in de zelfslijpende antifouling. Dat is "gifvrij" (lees: kopervrij) maar geeft wel zink af aan het milieu. En dat moet je eigenlijk niet willen. Daarnaast is het best smerig spul om te verwerken, en dat moet elk jaar weer. Ik heb er nu Finsulate op laten zetten. Dat is een soort vilt, eigenlijk kleine stekeltjes. Dat blijft minimaal 5 jaar zitten, hoef je niks meer aan te doen, en als er al wat op groeit kan je het er zo afvegen. En dat zonder milieubelasting. Maar wel eerst alle oude zooi eraf, alles bijwerken, repareren en opnieuw in een heleboel beschermlagen zetten. Bovendien moest Marie daarvoor van de trailer af en op bokjes gezet en dat was ook nog wel even een puzzeltje. Maar alles is goed gegaan. Benieuwd hoe het zich komend seizoen houdt. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten